Boekpresentatie: De Boemerang van Oorlog en Geweld

Een hedendaagse samenspraak over Erasmus’ visie op oorlog en vrede

Zaterdag 29 oktober 2016, 14.00 – 16.00 uur
Desideriuszaal 1, Bibliotheek Rotterdam

De Boemerang van Oorlog en Geweld

Download de flyer

Op zaterdagmiddag 29 oktober a.s. presenteert het bestuur van Huis van Erasmus, ter afsluiting van de Erasmusweek 2016, het boek De boemerang van oorlog en geweld. Deze presentatie zal plaats vinden in de Desideriuszaal 1 in de Rotterdamse Bibliotheek in samenwerking met Stichting: Erasmus, Icoon van Rotterdam.

In het boek met de ondertitel Een hedendaagse samenspraak rond Erasmus’ visie op oorlog en vrede worden teksten van Erasmus vergeleken met de hedendaagse politieke en maatschappelijke situatie. Uit de tekst Zoet is de oorlog voor hen die hem niet kennen van Erasmus die in het boek is opgenomen, zijn tien thema’s geselecteerd die worden voorzien van commentaren aan de hand van hedendaagse bronnen. Verder zijn bijdragen van betrokken medestanders, waaronder enkele wetenschappers, een oud-diplomaat en kunstenaars, opgenomen. Het boek is rijk geïllustreerd met afbeeldingen van Woldhek, Goya, Masereel en Käthe Kollwitz, aangevuld met tekeningen van kinderen uit het Humanistisch Vormingsonderwijs.

Het eerste exemplaar zal worden overhandigd aan Prof. Dr. Kees Schuyt, socioloog en jurist, die in zijn in publicaties vaak verwijst naar het belang van geweldloze conflicthantering. Hij zal een reactie op het boek geven. Hierna volgt een podiumgesprek met hem en een drietal deelnemers waarbij de aanwezigen in de zaal ook betrokken zullen worden. Na afloop is er gelegenheid de onlangs geopende Erasmus Experience in de bibliotheek te bezoeken.

Het volledige programma van 29 oktober:

13.30
Inloop en mogelijkheid het boek in te zien en/of te kopen (€ 10)
14.00 – 14.15
Opening, welkom en uitreiking 1ste exemplaar aan Kees Schuyt door Hendrik Verweel (voorzitter bestuur St. Huis van Erasmus)
14.15 – 14.30
Reactie Kees Schuyt
14.30 – 15.45
Podiumgesprek “Geloven in de utopie” o.l.v. Reine Rek met Louise Langelaan, Nico Schouten en John Zant met inbreng van de aanwezigen. Reactie Kees Schuyt en afronding Reine Rek.
15.45 – 15.55
Afronding van de boekpresentatie door Hendrik Verweel
16.00       
Mogelijkheid om Erasmus Experience te bezoeken.
Informeel napraten in het bibliotheekcafé.

De capaciteit van de zaal is beperkt. Wij verzoeken u dan ook vriendelijk zich aan te melden door een mail te sturen naar:

Rein Heijne: r.heijne@huisvanerasmus.nl of
Fred Valkenburg f.valkenburg@huisvanerasmus.nl

U kunt het boek die dag kopen (€ 10) of bestellen: boemerang@huisvanerasmus.nl (€ 12,50)

 

Reacties zijn gesloten.